A spárga-idény végén,
amikor kicsit már unalmas a
tejszínes zöldspárga,
mindig könnyű húslevest főzök,
sok zöldséggel.
A heti bevásárlás idején vettem
csirkehúst, sárgarépát, zellert,
hagymát, fokhagymát –
mindent, amitől zamatos
a húsleves.
Kosaramba került még cukkini,
paradicsom, paprika, jégsaláta,
kenyér, kalács, teavaj,
étcsokoládé, sajt –
kedvencek.
Hazafelé sétáltam a csomagokkal,
és bevillant, hogy minden hozzávaló
rendelkezésre áll a hússal készülő
cukkini-leveshez!
Imádjuk.
Gondolatban már vékonyra szeltem
a vöröshagymát, félbevágtam a paradicsomokat,
sós-borsos-pirospaprikás lében
puhára főztem. Kalkuláltam:
harmincöt perc.
A kockára vágott csirkemell következett,
belezúdítottam a lábasba!
Amint megpuhult, egy nagy zöldpaprika
követte, apróra vágva.
Sietni kell.
Mire a paprika elveszti ropogósságát,
4-5 milliméteres karikákra vágva
az edénybe kell kerülnie a cukkininak is.
Enyhe tűzön felforralva, gyengéden kevergetve
főzöm puhára.
A virtuális főzés alatt megéheztem.
Aznap valami más volt az ebéd.
A következő napon jókedvűen
csattogott a kés a deszkán,
sírt a vöröshagyma, könnyezett a cukkini –
illatos gőz szállt a fedő alól, ha
megemeltem.
Így aztán nemcsak finom, zsiradékmentes
zöldséglevest ettem!
A paradicsommal bőrvédő,
a káros UV-sugarakat elnyelő,
antioxidáns hatású likopint is
fogyasztottam, ami
a paradicsom színanyaga,
nevét innen kapta,
színét is ez adja.