Keresés
Close this search box.

KÖNYVAJÁNLÓ – Orosz Margit: Hegyek hajlatán

A DunapArt Magazin szeretettel ajánlja az olvasók figyelmébe, a Rím Kiadó gondozásában megjelent, a DunapArt Magazinban is publikáló szerzőnek:

Orosz Margit: Hegyek hajlatán – című kötetét.

ISBN 978-615-6352-18-7

Orosz Margit szerzőről röviden:

   A Bánvölgye szépséges tája az otthona. A bánhorváti Kazinczy Gábor Általános Iskolában több mint négy évtizedig vezetgette tanítványait az irodalom rejtelmeiben, velük együtt ápolta, őrizte anyanyelvünk szépségét. Rendhagyó irodalomórákon ma is ezt teszi. A hosszú évtizedek alatt irodalmi színpad, színjátszókör, vers és prózamondó verseny városi, megyei, országos eredményei, tanítványai sikerei bizonyítják ezt. A Montázsmagazin újságírójaként hírt ad szűkebb és tágabb környezete kulturális eseményeiről és az ott élő művészek tevékenységéről. A Montázsmagazin Íróklub rovatának vezetője, de rendszeresen publikál a magazin Kultúra rovatában, a Klárisban, a Magyar Múzsában.
   Előadásokat tart irodalmi, nyelvészeti témában középiskolákban, elsősorban a TIT keretei között.
Városi és községi (nemzetközi) versenyek zsűrijének állandó résztvevője. Közreműködik a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kulturális, közösségi munkájában (nyári olvasótábor, magyar kultúra napi rendezvény, alkotók bemutatása).
   Németh László állami díjas és Megyei Pedagógiai Díjas tanár, Mécs László Irodalmi Díj bronz okleveles, Krúdy-ezüstérmes költő, Kláris nívódíjas: I. fokozat költői és publicisztikai munkásságáért, a Montázsmagazin Alkotó-díjas újságírója, Bánhorváti díszpolgára, a Magyar Kultúra Lovagja. Laudáció: A magyar irodalom ápolása érdekében kifejtett életművéért.
   A nyolcvanas években jelentek meg írásai az Ifjúsági Magazinban, a Napjaink irodalmi lapban. Számtalan antológiával, tanulmánnyal, nyolc verseskötettel, publikációkkal tovább lépeget az irodalom világában. Költészetének a legfontosabb elemei: a múlt és jelen értékei, őseink emlékei, a haza, a nemzet, a magyarság fogalmainak folyamatos ébrentartása.
 „E hektikus, tisztességtől sokszor elrugaszkodott világban írásaim kapaszkodót jelentenének. A nyolcadik kötetben található versek, gondolatok, a mindennapjainkból felvillantott képek, érzések és a gyorsuló idő reflexióinak sokaságából tevődnek össze. Magasba emelnek vagy mélybe taszítanak, végül mindenképpen összeraknak. Hittel hiszem: A vers örök, mindenkihez szól. Lelki táplálék, mely az öröm húrjait pengeti, de erőt is meríthetünk belőle életünk nehéz napjaiban. Nyelvünk szellemében él, s általa valamennyien összetalálkozunk.“ – vallja Orosz Margit
   Tagja több irodalmi, művészeti csoportnak, többek között a Magyar Újságírók Közösségének, a Magyar Nemzeti Írószövetségnek, a Krúdy Irodalmi Körnek, a Vörösmarty Társaságnak. Elsősorban a Kelet Felől, Agria, Magyar Múzsa, Kláris, Kaptárkövek, Nyírségi Gondolat, Életünk – A magyar katolikusok lapja, Muravidék, DunapArt Magazin, Garabontziás, Alkotó – irodalmi folyóiratokban és online művészeti oldalakon olvashatjuk írásait.

További bejegyzések