Kontra Ferenc: KÖNYVAJÁNLÓ – A fiú

ISBN: 9789634149934

A DunapArt Magazin szeretettel ajánlja az olvasók figyelmébe a budapesti L’Harmattan Kiadó gondozásában az Ünnepi Könyvhétre megjelent:

Kontra Ferenc: A fiú – című kötetét.

Kontra Ferenc novelláskötete fordulatos időutazásra invitál. A századelő világával indít. A szereplőknek még nevük sincs, a feszültség, az izgalmas jelenetek viszik előre a történeteket. A kötet címadó alakja, a fiú alakmása vonul végig a huszadik századon. Valójában sosem nő fel, a kamaszkor őszinteségével válaszol minden kihívásra. Középiskolás lesz, majd katona és békefenntartó valós veszedelmek forgatagában. Közben több generáció élményei peregnek le sok iróniával, boldog és fájdalmas jelenetekkel. A végkifejlet sem lehet más, mint az óceán végtelenbe nyíló horizontja, ahova a főhős tart.

„Alaposan szemügyre vette a halott fiú rajzait, melyek a szobáját díszítették. Próbálta utánozni a vonalvezetését, a tárgyakat, és kitalálta hozzá a mozdulatokat, ahogyan rajzolt. A járvány vitte el, és a háznak alig akadt olyan szeglete, ahol ne hagyott volna valami nyomot, valami emléket, vagy ne fűződött volna hozzá egy történet. A képet egy héten át titokban rajzolgatta. Krokodil, sárkány és zebra is volt a háttérben, két lábon álltak, és táncoltak, előttük egy pöttyös labda pattogott. Az egész rajz csupa mozgás volt, színes ceruzával készült. Törpék, kintornások, körhinták lovai köröztek, és középen állt a család: a férfi, a nő és köztük egy arctalan gyerek. A nevelőszülők szigorúan néztek előre, de a fiúnak üresen hagyta az arcát. Csak a matrózruháját és a sapkáját rajzolta meg. Egy ilyen vidám képen az üres arc bárki lehet, akit szeretnek.”

További bejegyzések