Kabdebon János: Kétséges

A jövő reményében ültetett reggel az asszony és talált egy fekete rigó fiókát. A kutya szájából vette ki. Ennyi az élet? A kutya szájából kivett rigó?
A jövő reményében gilisztákat ástunk egész nap. Ennyi az élet? A gilisztáknak biztos nincs jövője egy megmentett rigó torkában. Élnek halnak egy tacskó szájából kivett kölyök rigóért, akinek mostantól kétséges a léte, habár eddig is kétséges volt. Ennyi az élet? Kétség? Még nem tud repülni. Csak megpróbált. Kétséges volt a repülés, de megpróbálta. Sikerült neki a mi létezésünkbe zuhanni. Tovább repítette bennünk a kétséget. Mit kezdjünk egy repülni akaró, de még nem tudó rigóval? Felvázoljuk a jövőképét. Repülni fog. A jövő reményében megjelent az anyja. A portán van két tacskó és egy böhöm macska. Az anyuka ugrált, szólongatta, de nem mert közelebb menni. Veszélyes. Kétséges. Az élet veszélyes? Az élet veszélyes, mert a kétség ténye maga a gyalázatos vagy alázatos halál. Halálbiztos. Nem kétséges. Csak a mikor és hogyan a kétséges.
Kalitkát hoztam, abban etettük. Talán így életben marad. Kétséges. Ennyi az élet? Kalitkában rigó? Ha bezártam a macskát a kalitkát pedig felakasztottam a tornác gerendára és kinyitottam az ajtaját az anyja berepült és táplálta. Újra meg újra. Mintha be lenne programozva. Ennyi az élet? Életösztön? Ha kiengedem a macskát, vajon megtanul a rigó repülni? A jövő reményében kiengedtem. Joga van macskának lenni még ha nem is áll ki a jogaiért, hiszen macska. Tanakodtunk, éjszakára nyitva vagy csukva hagyjuk a kalitkát. Kétséges. Ha reggel az első fénnyel felébred benne az repülés iránti vágy? Ennyi az élet? Repülés iránti vágy, amiből zuhanás lesz? Talán felröppen. Kétséges. Inkább maradjon életben és a jövő reményében zárjuk be az ajtaját? Ennyi az élet? Kalitkába zárt repülés, vagy a kutya szájából kivett zuhanás?

További bejegyzések