Keresés
Close this search box.

Dénes Ida: Egy(két)értelműen

Barátnőm első terhességemkor azt javasolta, amit minden barátnő szokott, hogy aludjak sokat, jó sokat, sőt rengeteget. Most viszont csak annyit kérdezett jelentőségteljesen és röviden, hogy basszus, mégis hogy lehetnek neked ikreid? Igyekeztem egyértelmű és érthető választ adni, ezért azt mondtam, nem tudom. Holott természetesen tudtam, hiszen jelen voltam a magzatok fogantatásakor nemcsak lélekben, hanem testben is, ám mégsem tudtam miért lettek ketten egyből, holott az világos, hogy nem lett egyből kettő, nem egypetéjűek ugyanis, ezt a nőgyógyász már az első ultrahang-vizsgálat során megállapította egyértelműen. Ugyanakkor azt jótékony vagy kártékony, jellege vitatható, de mindenképpen homály fedi, hogy anyám és az ő anyjának, meg az ő anyjának a méhében miért nem történt korábban hasonló eset, miért történik velem mégis.
Munkatársaim afelől érdeklődtek, hogy a GYES is dupla mennyiségű lesz-e. Erre egyértelműen tudtam válaszolni, hogy nem, a GYES nem lesz kétszeres mennyiségű amiatt, mert kétszeres mennyiségű gyerek anyja részesül belőle. Következő kérdésük pedig az volt, hogy hogyan lehetnek neked ikreid, mely kérdésre ebben az esetben sem tudtam egyértelmű és kielégítő választ adni. Igyekeztem tehát statisztikai adatokkal alátámasztani a tényt, mely ennélfogva reményeim szerint kevésbé számított meglepőnek: a magasabb nők körében kimutathatóan nagyobb arányban tapasztalható ikerterhesség, az idősebb hölgyek pedig szintén hajlamosabbak lehetnek egyszerre két petesejt érlelésére. Nem sikerült megegyeznünk ugyanakkor afelől, hogy az 1.69-es magasság és a 33. életév valódi markernek számítanak-e vagy semmit nem magyaráznak meg.
Ha találkoztam barátommal, barátnőmmel, ismerősömmel, ismeretlennel, kicsivel, naggyal, szűkszavúval vagy bőbeszédűvel, mindenkinek arra a kérdésére kellett magyarázattal szolgálnom, hogy hogyan és miért lesznek ikreim. Két gyerek, egyszerre a hasamban, akik még meg sem születtek, máris széleskörű nyomozás alanyai lettek. Igyekeztem megnyugtató választ találni abban a tényben, hogy a kilencvenes évek előtt az ultrahang-vizsgálat használata még nem volt széleskörű, így könnyedén megtörténhet, hogy voltak korábban ikertehességek anyám, anyám anyjának, anyám anyjának anyjának, és az ő anyjának esetében is, ám ezek nem kerültek napvilágra, lévén, hogy az esetek felében az egyik iker még a terhesség első hónapjai során nyomtalanul eltűnik, felszívódik. Kevésbé megnyugtató válasszal szolgált ugyanakkor az a tény, hogy mindent egybevetve nem született túl sok gyermek anyai ágamon, egy részük azért, mert sajnos így döntöttek felőlük.
Sem a megnyugtató, sem a kevésbé megnyugtató válasz nem adott választ egyértelműen, anyám hasába nem mehettem vissza azzal a céllal, hogy megnézzem, volt-e mellettem valaki az első hónapok, vagy legalább az első hetek során. Pedig jó lett volna, mert ha találtam volna ott valakit, ő lehet azt is megkérdezte volna tőlem, hogy én hogy vagyok.

További bejegyzések