Keresés
Close this search box.

Csurilla Dániel: Bejgli

      Ők voltak a szörpös bácsi és a sütis néni. Szerették őket a szomszésok. Közös szenvedélyük a csacsis rejtvényújság volt. Aztán a szörpös bácsi nem volt többé, csak a néni, aki nem sütött már. Dühös volt a bácsira, hogy úgy otthagyta, egyedül a világban. Olyan dühös volt, hogy hívott egy túlvilági szakembert, aki másnap a Jó és a Rossz erőiről beszélt neki, miután a néni átadta a temetésére félretett pénzt.
      Megremegett az asztal. Leesett a fénykép. Elferdült a feszület. A szakember megijedt, mivel a bácsi szelleme rendkívül zsémbesen jelent meg előttük. Visszaszolgáltatta a néni temetésére félretett pénzt, aztán fürgén eliszkolt, mert a bácsi szelleme rendkívül gorombán nézett rá. Nagyon megörült a néni, hogy a bácsi visszatért, így felszögelheti végre a polcot a sufniban, mert útban van az a rettenet sok szörp, amit a néni a bácsi temetése óta készített. A bácsi szelleme szót se szólt, csak szögelt. De mégis milyen odaát, Bélám – mert így hívták a bácsit éltében – , és kapsz-e ételt rendesen, faggatta a néni a kalapáló kísértetet, aki nem adott egyértelmű választ. A néni elhatározta, hogy mivel az ünnepeket feketében töltötte, és így bejgli sem készült, hisz ki ette volna, és ha már egyszer az én uram igen szereti a mákosat, nesze, egyél, Bélám, sütök neked. Azonban a néni elbóbiskolt, és mire felkelt, a mákos bejglinek hűlt helye. Dörömbölt sodrófával a sufniajtón, mire hirtelen kirontott a Béla szelleme, hogy kész a polc. Ferde, mondta csípőre tett kézzel a néni. Nem ferde, lemértem, most már hagyjál nekem békét, mert megegyeztünk, hogy holtomiglan, holtodiglan, készült végleg (újra) eltávozni a bácsi.
      Ne haragudj, Bélám, de tudod, a te polcod az igazi, rogyott székre a néni. A te mákosod, édes asszony, változott mosolygós bácsivá a mogorva kísértet, aztán a csacsis rejtvényújságra nézett, ami fölött a néni sopánkodott, hogy nem érti a megfejtést. A bácsi megpödörte bajszát, odasúgta a néninek, majd elköszönt, mert ha menni kell, hát menni kell. A néni ült egy ideig a rejtvényújság előtt, s beírta azt, mit csak a bácsi tudott megfejteni, aztán feltette a szörpöket a friss polcra, de olyan sok volt az üveg, hogy másnap a néni áthívta a barátosnőket, hadd pusztítsák el együtt azt a rettenetnyi italt.

További bejegyzések