Bodor-Molnár Bernadett: Programozottan…, na és?

     Vajon milyen témát választ egy jól programozott irodalmi folyóirat debütáns? Érdekfeszítő politikait? Botrányos közéle-tit? Vagy amit érzékeny írói lelke sugall, mikor a múzsa hajnaltájt seggbe rúgja? „A téma nem piacképes.” „A téma jó, ám mindenki ezt a csontot rágja.” Nesze neked írói egyéniség, a hiúságról nem is beszélve. Csócsáljunk együtt néhány meghagyott koncot nyáladzva, testnedv keveredve? Ez utóbbit bizonyára sokan szívesen, velem. Na, de azt már nem! Hangsúlyos írói szocializáció ide, vagy oda. Nézzük inkább, mi az, ami lehetőségként megmarad!
     Hit? Ha van is, itt kezdene unalmassá válni a dolog, s a kedves olvasók vagy fele kezdene bele egy másik cikkbe. Remény? Szánalmasan legyengített változata annak, amit úgy hívunk: akarat. Kukába vele! Éltessen majd akkor, ha már tényleg semmi más nem marad. Szeretet? Az előbb említett kettő nélkül puszta csodavárás. Üdv az idáig kitartóknak! Az első írói impulzusok érvényesülésének kora lejárt. Hogy mi maradt? Bináris kódok, jó, vagy kevésbé jó, de bevált írói technikák, pontosan időzített, s elhelyezett gondolat-, és felkiáltójelek – szájber világunk működési alapelve: a programozottság.
     A tehetség ugyebár áthágva áthághatatlant is érvényesül, vagy hagyjuk a francba. Hogy vakmerő szerencsét félretéve ezúttal programozottan…, na és? Hogy nem ismert vagy is-merős a nevem? Magyarország egyetlen Bodor-Molnár Bernadettje vagyok, tehát debütánsként nem meglepő, ám megjegyezendő. Hogy mindez programozottan…, na és? Hogy fogalma sincs a mélyen tisztelt olvasónak arról, hogy miről is szólok és ki is vagyok valójában, s mindez programozottan…, na és? Hogy szemérmetlen tudatlanságom ellenére, vagy inkább karöltve vele mégis itt vagyok ezen az online felületen? És mindez programozottan…, na és? Hogy szabályoknak ellentmondóan „és”-sel kezdek egy mondatot, és „és”-sel fejezem be, mert sokan úgy hiszik, hogy minden az „ÉS*”-sel kezdődik, és mindez programozottan, na és?
     Bemutatkozom. Bodor-Molnár Bernadett vagyok. Író vagyok.

* Élet ÉS Irodalom (Magyarország legrégebbi irodalmi hetilapja)

További bejegyzések