Keresés
Close this search box.

Az V. Jobbágyi Művészeti Fesztiválról

Írta: Bak Rita
© DunapArt Magazin – 2024.05.27.

Már majdnem fél éve tudom, hogy menni fogunk a Jobbágyi Fesztiválra, melyet nagy örömmel vártam.

Bari Krisztián személye garancia volt a színvonalas műsorra, a felelősségteljes, pontos szervezésre. A sokoldalú műsorok, pontos időbeosztás, menetrend, a szabályok betartása és betartatása, nem mellesleg az időkereteké is- jellemző volt kezdetektől a fesztiválra.

Már az első eseményen is részt vettem és figyelemmel kísérhettem, hogyan lett egyre professzionálisabb ez a fesztivál.

Fontos megemlíteni, mennyire fontos Magyarországon, teszem hozzá más országokban is az, hogy a kistelepülésekre elhozzák a művészeteket, művészetet, értő párbeszéd alakuljon ki az ország különböző pontjairól érkező művészek és a művészetszerető közönség között.

Suhajda Attila zenész, aki szinte minden nap fellép Budapesten és több vidéki helyszínen is, már évek óta a fesztivál zenei résztvevője, rendszeresen fellép a fesztiválon és személyes jelenlétével, dalaival, motivációjával szinte már elválaszthatatlan a fesztiváltól.

Busszal érkeztünk Jobbágyiba, a buszon már több résztvevővel is találkoztunk, kocsival vittek minket a Jobbágyi Faluházig. Nagyon hangulatos hely a faluház hatalmas kerttel, pavilonnal, a kertből ráláthatunk a hegyekre, igazán hangulatos helyszín a fesztiválnak.

Az esemény előtt vendéglátásban volt részünk, üdítő, pálinka, emellett pogácsa, szendvicsek, házi sütemények, majd töltött káposzta. A vendéglátásban és a szíves fogadtatásban sokat segített Bari Krisztián családja, felesége, édesanyja, édesapja, nővére és unokahúga, illetve unokaöccse is.

A szíves fogadtatás és a kellemes beszélgetések után kimentünk a faluház épületéből a kertbe, ahol hamarosan elkezdődött az esemény Suhajda Attila szavaival és Bari Krisztián köszöntő beszédével.

Rendhagyó módon két polgármester is felszólalt a fesztivál előtt, először Jobbágyi polgármestere, Schoblocher István, aki már évek óta támogatja a fesztivált és személyesen is részt vesz rajta , ha hivatali teendői nem szólítják máshová, illetve Kömlő polgármestere, Túró Tamás is felszólalt. Mint Bari Krisztián bevezetőjéből kiderült, Kömlőn töltötte gyerekkora egy részét, ezért gondolta, hogy meghívja ennek a helységnek a polgármesterét is.

A fesztivál három részre oszlott.

Az első blokkban Ember István előadóművészt hallhattuk, Gazdik Kati színművész Bari Krisztián vereseiből adott elő, Payer Imre költő, Bak Rita költő mondta el verseit. Balkai László a saját dalait adta elő gitárral, Streit Gábor Bora és Gyenge-Rusz Anett felolvasott a blokk végén Bacsa Ferenc előadóművész meghatóan énekelt.

A második blokkban Hepp Béla költő és Németh Janó költő, előadóművész olvasott fel, majd Varjú Zoltán, a Dunapart Magazin alapítója és főszerkesztője olvasta fel saját, illetve Zalán Tibor költeményeit, majd a kazincbarcikai Majercsik János, alias Dr Maier előadóművész adott elő.

Ebben a blokkban került sor a díjátadóra is, melyet Surasenkó Dániel, a Béketeremtők Ligájának elnöke adott át Tóth Olivér költőnek.

A második blokk közepén jégeső esett, ezért a közönség a faluház épületében hallgatta tovább a műsort.

Szilágyi Piroska, Varjúné Julianna, Orosz Márgit, P. Dányi Gabriella, Mega Tamás, Dombrádi istván, Tóth Olivér, Sipos Marika, Tornai Xénia, Kovács Tiborné Évike és Török Nándor, Keresztes Ferenc, Kertészné Rotter Eleonóra, és Pisch Ferenc verseit hallhattuk.

A faluházban képzőművészek színvonalas alkotásait tekinthettük meg, a kiállító művészek Bartók Éva Mária, Dóra Istvánné Márta, Al Wassily Noémi, Marosvölgyi Marianna és Schneider Erika voltak.

A jelenlévő fotóművészek Szűcs Mara és Herbst Rudolf voltak.

Mind a helyi, mind az országos média jelen volt a fesztiválon, így a BorArtroom kultúrportál, a Nógrád megyei Hírlap és a Duna Tv is.
A színvonalas est végén Bari Krisztiánt többen is felköszöntötték születésnapja alkalmából, és közös éneklés zárta az eseményt.

Csak remélni tudjuk, hogy a Jobbágyi Kortárs Művészeti Fesztivál jövőre folytatódik és részese lehetünk ennek a nagyszerű élménynek, a művészek találkozásának, egy nagyszerű együttlétnek.

További bejegyzések