Keresés
Close this search box.

A magyar kultúra napja: január 22.

Gondolatok Kölcsey Ferenc Himnuszának ünnepéről és kulturális örökségünk értékeiről

Magyarországon 1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját, amikor Kölcsey Ferenc Himnuszának megírására emlékezünk. Ezen a napon, 1823-ban Kölcsey Ferenc letisztázta a Himnusz kéziratát, és ezzel a nemzeti himnuszunk születésnapját jelölte meg. Az évforduló kiemelt alkalmat teremt arra, hogy ünnepeljük évezredes hagyományainkat, erősítsük nemzeti tudatunkat, és továbbadjuk múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Az Országgyűlés 2022. decemberi ülésnapján elfogadott határozata szerint a Himnusz befejezésének 200. évfordulójától kezdve január 22-ét hivatalos állami emléknapként a Magyar Kultúra Napjának nyilvánította. A határozat hangsúlyozza Kölcsey Ferenc Himnuszának nemcsak költészeti, hanem nemzeti összetartozásunkat kifejező jelentőségét is, és támogatja a kulturális rendezvények szervezését, amelyek bemutatják Magyarország gazdag kulturális életét és hagyományait.

Az emléknap története 1985-re nyúlik vissza, amikor Fasang Árpád zongoraművész felvetette az ötletet. Az esemény megünneplésére azonban csak 1989 januárjában került sor a Hazafias Népfront Országos Tanácsa szervezésében. Azóta minden évben rendszeresen megemlékezünk a magyar kultúra napjáról, amely 2022 decembere óta hivatalos állami emléknap.

Ezen a napon a magyarság szerte a világban különböző kulturális eseményeket rendez, mint például kiállításokat, koncerteket, könyvbemutatókat, irodalmi esteket és színházi előadásokat. Az „Együtt szaval a nemzet” program és a Magyar Drámaíró Verseny is ezen a napon talál méltó helyet. Emellett a kultúra napjához kapcsolódva adják át a magyar kultúrával és az oktatással kapcsolatos szakmai elismeréseket is.

A magyar kultúra napja így nemcsak a múlt tiszteletére és emlékezésre szolgál, hanem lehetőséget teremt arra is, hogy ünnepelve kifejezzük büszkeségünket kulturális örökségünk felett, erősítve nemzeti identitásunkat és az összetartozás érzését. Az ünnep alkalmas arra, hogy rávilágítson kultúránk gazdagságára és annak megtartó erejére, valamint elősegítse a nemzeti kulturális hagyományok ápolását és továbbörökítését közös értékeink mentén.

További bejegyzések